Fitness Voeding & Yoga

Personal Training op het gebied van algehele fitness, voedingsadvies en yoga. Te Rotterdam e.o.

Naast gediplomeerd personal trainer ben ik tevens gediplomeerd gewichtsconsulent (voor de rest diverse instructeur diploma’s in in meerdere vechtsporten meer hierover op andere pagina’s) .

personal training rotterdam

In tegenstelling tot vele sporters en trainers promoot en gebruik ik geen anabole steroiden.Op de sportscholen wordt dit veel meer gebruikt dan je wellicht zou vermoeden. 

Na het bespreken van uw wensen en het afnemen van een intake, ga ik aan de slag om een programma voor u samen te stellen op basis van deze informatie. Het is echter belangrijk op te merken dat dit niet betekent dat u elke keer exact dezelfde oefeningen in dezelfde volgorde zult krijgen. We streven ernaar om variatie en plezier in de training te behouden. Dit is in tegenstelling tot wat vaak wordt gezien in verschillende sportscholen, waar mensen vaak vastzitten aan exact dezelfde training gedurende zes weken of langer.

Bij Sterker & Strakker Personal Training bieden we de mogelijkheid om bijvoorbeeld een crossfit-style workout uit te voeren, zonder het blessuregevoelige competitieve element. Dit stelt u in staat om op een uitdagende manier te trainen, waarbij functionele bewegingen en intensiteit worden gecombineerd, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de druk van competitie en blessures die daarmee gepaard kunnen gaan.

Ons doel is om u een gevarieerd en effectief trainingsprogramma te bieden dat past bij uw doelen en behoeften, en tegelijkertijd zorgt voor plezier en motivatie in uw fitnessroutine. We streven ernaar om uw trainingen boeiend en uitdagend te houden, zodat u gemotiveerd blijft en optimaal kunt profiteren van uw tijd bij Sterker & Strakker Personal Training.

CONDITIETRAINING: (onderverdeeld in “duurtraining” en “interval training”):

Duurtraining:

Joggen is inderdaad een bekende vorm van duurtraining. Het kan gunstig zijn voor de algehele gezondheid, maar het is niet per se de meest effectieve manier om af te vallen. Ik zal dit verder toelichten in het gedeelte over krachttraining hieronder. Het is echter belangrijk op te merken dat joggen niet geschikt is voor mensen met aanzienlijk overgewicht of mensen met een voorgeschiedenis van knieproblemen. Daarom is een reden waarom joggers vaak naast het joggen ook aan krachttraining doen.

Bij het hardlopen wordt één been belast met twee tot drie keer het lichaamsgewicht. Dit betekent dat je aanzienlijke kracht in je benen nodig hebt om tempo en afstand te kunnen behouden.

Mensen merken soms op dat de meeste joggers slank zijn. Dit komt echter niet doordat joggen je automatisch slank maakt, maar eerder doordat “zwaardere” mensen over het algemeen niet langdurig joggen (althans niet langer dan een paar weken) vanwege de belasting op hun gewrichten en het oncomfortabele gevoel van het schudden van bepaalde lichaamsdelen tijdens het joggen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er verschillende effectieve manieren zijn om af te vallen en fit te worden, en dat joggen slechts één optie is. Het combineren van verschillende trainingsvormen, waaronder krachttraining, kan helpen om een gebalanceerd en effectief trainingsprogramma te creëren. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een professional om te bepalen welke trainingsvormen het beste bij uw individuele situatie en doelen passen

.

Interval Training:

Net als joggen is intervaltraining een vorm van conditietraining, maar er zijn belangrijke verschillen die invloed kunnen hebben op het metabolisme en vetverlies. Intervaltraining verhoogd wel het metabolisme en is intensiever dan joggen of zwemmen en kan ook van kortere duur zijn. Terwijl een jogsessie bijvoorbeeld 45 minuten kan duren, kan een intervaltrainingssessie variëren tussen de 4 en 25 minuten.

Een veel voorkomende vorm van intervaltraining is HIIT (High-Intensity Interval Training), een term die de afgelopen jaren vaak wordt gebruikt in de fitnesswereld. HIIT bestaat uit het snel en explosief uitvoeren van meerdere oefeningen, vergelijkbaar met wat je zou kunnen tegenkomen bij krachttraining. Het kan ook sprinten omvatten, afgewisseld met rustig joggen of lopen.

Andere bekende workouts die gebaseerd zijn op intervaltraining zijn onder andere Insanity, CrossFit en Tabata. Hoewel namen en programma’s kunnen veranderen, blijven de principes van intervaltraining over het algemeen hetzelfde. Het is belangrijk op te merken dat er veel hype is in de fitnesswereld, en het is altijd verstandig om een gebalanceerd perspectief te behouden en te kiezen voor trainingsvormen die het beste bij uw individuele behoeften en doelen passen. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professional om een passend trainingsprogramma op te stellen

SOUPLESSE & LENIGHEID:

Ik heb mezelf in 2 maanden tijd de split aangeleerd met een methode waar ik zelf per ongeluk tegen aangelopen was.

Joint Mobility: hierover vind u meer info bij het onderdeel Jomo Yoga van deze website (linkt ontbreekt nog)

KRACHTTRAINING:

Door krachttraining (en interval training, zie elders) wordt je metabolisme verhoogd.
Duurtraining (bijv. 45 minuten joggen) daarentegen heeft nauwelijks effect op je
metabolisme (zie o.a. deze studies:(div. links volgen nog)
In tegenstelling tot joggen e.d. werkt krachttraining wel
bij afvallen. Het bekende tegenargument om te gaan trainen wat vaak geuit wordt bij de loopband dat je een uur nodig hebt om een mars te verbranden gaat niet op bij krachttraining omdat hierbij de stofwisseling voor zo’n 32 uur op een hoger peil komt te staan d.w.z. dat bij krachttraining het effect na de training doorwerkt en dat is bij joggen op de loopband (of waar dan ook) helaas niet het geval.

Van krachttraining geven wij hier diverse voorbeelden en enige uitleg:

Krachttraining, in tegenstelling tot duurtraining zoals joggen, heeft inderdaad een positief effect op het metabolisme. Verschillende studies hebben aangetoond dat krachttraining het metabolisme verhoogt en bijdraagt aan gewichtsverlies. Hier zijn enkele voorbeelden van studies die dit ondersteunen: [voeg links naar studies toe]

Een van de voordelen van krachttraining ten opzichte van duurtraining is dat het effect op het metabolisme langer aanhoudt. Na een krachttrainingssessie blijft de stofwisseling gedurende ongeveer 32 uur op een hoger niveau werken, wat betekent dat je gedurende die tijd meer calorieën verbrandt, zelfs in rust. Dit staat bekend als het ‘afterburn-effect’ of excess post-exercise oxygen consumption (EPOC). Bij duurtraining, zoals joggen op een loopband, is dit effect helaas niet zo sterk aanwezig.

Krachttraining biedt verschillende voordelen voor gewichtsverlies, naast het verhogen van het metabolisme. Het helpt bij het opbouwen van spiermassa, wat op zijn beurt het metabolisme verder verhoogt, omdat spieren meer calorieën verbranden dan vetweefsel. Bovendien kan krachttraining helpen bij het verbeteren van de lichaamssamenstelling, het versterken van botten en het verbeteren van de algehele functionele kracht en mobiliteit.

Er zijn verschillende vormen van krachttraining, waaronder het gebruik van gewichten, weerstandsbanden, lichaamsgewichtoefeningen en functionele bewegingen. Het is belangrijk om een programma te kiezen dat past bij uw fitnessniveau, doelen en voorkeuren. Een gekwalificeerde personal trainer kan u helpen bij het ontwikkelen van een effectief en veilig krachttrainingsprogramma dat bij u past.

Het is echter ook belangrijk om te benadrukken dat zowel krachttraining als duurtraining waardevol kunnen zijn voor een gezonde levensstijl. Een gebalanceerd trainingsprogramma dat zowel kracht- als duurtraining integreert, kan optimale voordelen bieden voor gewichtsverlies, conditie en algehele gezondheid.

Bodyweight Training/Calisthenics :
We maken oa gebruik van het Flowin Systeem de beste manier om binnen- buiten- en achterkant van de dijen aan te pakken (en niet alleen voor de dames:)

Voor beenspieren aan binnenzijde

Het populaire Power Yoga (afgeleid van Ashtanga Yoga) is in principe ook een vorm van bodyweight training. De interessanste bewegingen hiervan heb ik geïncorpereerd in mijn JoMo Yoga systeem.

Vele van de bodyweight oefeningen zijn afkomstig uit zuidoost aziatische gevechtskunsten en door S&S Personal Training te Capelle aan den IJsssel/Rotterdam  zelf ontwikkeld, en heb in de loop der jaren gemerkt dat leerlingen/cliënten vooral deze oefeningen zeer kunnen waarderen en niet alleen omdat ze uniek zijn maar ook erg leuk en effectief.

Suspension Training (TRX etc):
Het suspension trainingssysteem is afkomstig van  het Amerikaanse leger.
Zij waren op zoek naar een systeem dat overal gebruikt kan worden en wat zeer eenvoudig
mee te nemen is en vooral effectief is. Het eindresultaat hiervan is het suspension trainingssysteem.
TRX is een van de meest prominente fabrikanten van dit systeem en hetgeen wij dan ook gebruiken.

De totale body work-out mogelijkheden van dit systeem komen tot stand door slim gebruik
te maken van niets meer dan de zwaartekracht en een paar lichtelijk overprijsde
(nml. €240,00 voor een touw:) touwen.
Kracht en stabiliteit zullen explosief toenemen.
Geliefd bij militairen en MMA-ers (mixed martial artists) maar sinds enige tijd ook bij steeds
meer huisvrouwen (en huismannen), zakenmensen etc.

Kettlebell Training:
Ge (her-)introduceerd vanuit Rusland. Wederom geliefd bij commando’s en MMA-ers maar ook huisvrouwen etc.

Daarnaast kunnen de bekendere dumbbells, halters, gymballen etc. ook gebruikt worden bij trainingen.

Zoals de Clubbell een “verzwaarde” honkbalknuppel (training heeft Indiase roots) vele oefeningen voor total body workout (onderste voorbeeld met nadruk op schouders core en benen)Ideaal van diegenen onder ons met nog sterke invloed van holbewoner genen:)

Deze oefening met de clubbell, gericht op de “core”, noem ik de “tornado” of de “clubbell cyclone”
ik weet het, ik heb nogal de neiging wat overdreven namen te gebruiken voor oefeningen die ik zelf verzin.
Wacht maar tot ik je laat kennis maken met de “blije aap”,  de “dronken yogi”, “tafeltje dekje”, “de krokodil die uit moeras komt”, de g*le kikker etc.:)