Zelfverdediging

Zelfverdediging/Weerbaarheid voor vrouwen en mannen. Personal training Capelle, Rotterdam e.o.
TEL06-48374790

“Weg met die handschoenen! Op straat draag je ze ook niet”

personal trainer te capelle aan den ijssel, rotterdam, kickboksen, zelfverdediging voor dames

 “Waar loop je meer kans om in een dodelijk gevecht te belanden? In een wedstrijd ?
Of op straat, buiten de ring?“.  Buiten de ring natuurlijk !
Dus kies voor training zonder (sport-) regels want anders leer je verkeerde gewoontes en reflexen aan. Dit gezegd hebbende op de straat mogen er dan geen regels zijn “helaas” zijn er wel wetten om je aan te houden (dwz proportioneel geweld gebruiken en hierbij komt deëscalatie en controletechniek om de hoek kijken)

Vaak wordt de vraag gesteld “wat is de beste/meest effectieve vechtsport voor op straat?”.
Vroeger antwoorde vrijwel iedere leraar met “mijn vechtsport natuurlijk “, maar tegenwoordig krijg je ook vaak het meer politiek correcte “dat ligt meer aan de beoefenaar dan aan de stijl/sport/systeem”.
Feit is dat in de vorige eeuw onder druk van wedstrijddrang (maar ook wel uit angst van de diverse autoriteiten voor volksopstanden) vele vechtsporten zijn verwaterd zodat er minder risico was op ernstige verwondingen (wat ook vaak inhield voortijdig stoppen van het spektakel dwz vanuit commercieel oogpunt een bezwaar) of dodelijke slachtoffers tijdens deze wedstrijden.

Volgens sommige historici zijn er zelfs bewust verwaterde vechtsporten gecreëerd. Vele vormen van karate en taekwondo zouden hiervan de bekendste voorbeelden zijn. Het zijn vrij jonge vechtsporten, net als het nog nieuwere kickboksen. (Kick-)boksen heeft als pluspunt t.o.v. karate en taekwondo, dat de stoottechnieken wel minder uit het rijk van fantasievechtsporten komen maar nog steeds het nadeel dat ze geheel gebaseerd zijn op het stoten met de knokkels van de vuist en dat is weer iets waar jaren training voor nodig is. Een goede vuist maken, waarbij je je pols of een ander deel van je hand niet breekt op moment van impact, is iets wat zelfs 90% van de (kick-) boksers met jarenlange training nog niet goed kunnen. Het trainen met bokshandschoenen aan, camoufleert dit gebrek, wat natuurlijk geen goede zaak is. (bokshandschoenen zijn er voornamelijk om de aanvallers hand te besparen op moment van impact, niet zozeer ter bescherming van de tegenstander. Die krijgt nog steeds een hersenschudding met handschoenen aan) 🥴
Daarnaast is het (kick-) boksen, karate (op enkele stijlen na), taekwondo etc, vreselijk incompleet zonder controle technieken, grondtechnieken, geen training met wapens zoals het mes, vrijwel geen gebruik van de knie en elleboog.

Kickboksen/MMA/Taekwondo zijn sporten en als je volgens hun regels vecht dan is er grote kans dat je verliest tegen hen als pencak silat/kravmaga/reality based self-defense etc. beoefenaar.
Op straat, zonder de regels, daarentegen, heb je juist meer kans om te winnen, want jouw training had deze regels niet.
Stel jezelf de voor de hand liggende vraag: “Waar loop ik meer kans om in een dodelijk gevecht te belanden?”. Op straat, buiten de boksring natuurlijk. D.w.z. zonder regels en zonder handschoenen.

Het wil niet zeggen dat de wedstrijdsporten totaal geen nut hebben op straat, maar het zijn gewoon niet de meest voor de hand liggende keuzes voor je als je het doel hebt te trainen met oog op vervelende praktijksituaties.

Zelfverdediging voor vrouwen:
De zelfverdediging die je bij ons aanleert is ook uitermate geschikt voor vrouwen, daar het gebruik van brute kracht en lichaamsmassa zeker niet altijd de doorslaggevende factor zijn.
Ik leer je in eerste instantie niet met bokshandschoenen vechten (dit kan uiteraard wel als dit toch je voorkeur heeft) omdat je op straat ook geen bokshandschoenen aanhebt. In plaats van gesloten vuisttechnieken leer ik je met andere, vaak effectievere lichaamsdelen klappen uit te delen. Eventueel kunnen MMA/TMA handschoenen gedragen worden (vingers zijn open zodat je kunt grijpen etc.)
Vrouwen/dames/meiden hebben natuurlijk vaak met andere situaties te maken. Pogingen tot verkrachting en aanranding die in de toekomst waarschijnlijk alleen maar zullen toenemen. Daarbij behoren andere algemeen strategische en specifiek tactische overwegingen.

Ook kan je aangeleerd worden met legale wapens op effectieve wijze te verdedigen zoals de korte stok die je gewoon in je (sport-)tas mee kunt nemen. Of de pocketstick/kobutan.
Behalve de hardheid van het object waardoor je hardere klappen kunt uitdelen, is ook de extra reikwijdte van belang. Hierdoor kun je buiten bereik blijven van tegenstander en een eventueel mes uit zijn/haar handen te slaan om vervolgens weg te rennen of, vul maar in.
Aangeraden wordt om wel een goede basistraining gehad te hebben met stok. Er komt wel degelijk techniek bij kijken om de slagen veel harder aan te doen komen en in een veel hogere frequentie en liefst uit meerdere hoeken voor het geval tegenstander kan blokkeren/ontwijken. Ook zijn er legale varianten van pepperspray in de omloop.

Tevens zal er aandacht besteed worden aan de mentale facetten van zelfverdediging zoals deëscalatie en tactieken op tegenstander te misleiden.

Wilt u aan uw weerbaarheid werken en heeft u tevens geen geduld om het curriculum van een vechtsport helemaal door te nemen zodat u misschien na een jaar of 5 trouw trainen in staat bent uzelf met een redelijke kans op slagen te kunnen verdedigen in een zelfverdedigings-situatie?
Kom dan gerust eens langs bij Sterker & Strakker Personal Training voor een gratis proefles.

Reeds na enkele trainingen zult u merken dat het inzicht in de diverse technieken en de beheersing ervan, heel wat makkelijker te bereiken is onder leiding van een gekwalificeerde privé-trainer dan tijdens een groepsles waarbij de aandacht van de instructeur versnipperd is over tientallen anderen of een enkeling bijna alle aandacht krijgt, dan wel opeist. Daar komt nog bij dat de instructeur tevens personal trainer is en dus gerichtere manieren aanvullende fysieke training ten bate van zelfverdedigingstraining kan geven dan de gemiddelde zelfverdedigingsinstructeur.

De meest effectieve technieken uit (Muay Thai) Boksen, Pencak Silat, Pangamut, Boksen, Kung Fu, Krav Maga en andere systemen zijn voorgeselecteerd voor het zo snel mogelijk controleren dan wel uitschakelen van de tegenstander.
Ook de controletechnieken, zoals klemmen en grepen, die ontbreken bij de bokssporten, horen hierbij want in vele gevallen is het niet gewenst om iemand “uit te schakelen”. Vooral als de “vijand” je normaal gesproken liefhebbende partner, of je broer, of een bezopen maatje van je is:)
Dus zoek je naar een personal trainer voor zelfverdediging in rotterdam of capelle (e.0) neem dan gewoon contact op.

Hier even een opsomming van verboden handelingen en overtredingen van wedstrijdregels bij MMA, kickboksen etc. en die je dus zeer waarschijnlijk niet aanleert tijdens lessen in deze sporten maar wel bij Sterker & Strakker Personal Training.
(Let op dat vele van deze handelingen juist de handelingen zouden zijn die je in praktijk zou willen toepassen want dan gaat het vaak om meer dan alleen figuurlijk redden van je gezicht):

Kopstoten
Het aanvallen van de ogen
Fish hooking, het stoppen van (een) vinger(s) in de mond, neusgaten of andere lichaamsholten van de tegenstander
Het aanvallen van de geslachtsdelen
Het verdraaien van, trekken aan of buigen van vingers en tenen
Slaan/stoten/ellebogen en schoppen op de achterkant van het hoofd of op de ruggengraat
Naar beneden gerichte aanvallen met de punt van de elleboog
Aanvallen naar de keel en het vastgrijpen van de luchtpijp
Krabben, knijpen en verdraaien van de huid
Het sleutelbeen vastgrijpen
Het naar het hoofd trappen van een op de grond liggende tegenstander
Het met de knieën naar het hoofd van een op de grond liggende tegenstander uithalen
Het met de hiel/hak trappen naar de nieren
Het op het hoofd  en op de nek van de tegenstander gaan zitten/knielen
Bijten
Aan de haren trekken
Spugen naar een tegenstander
Ellebogen naar het hoofd zowel staand als grondpositie
Het stoppen van (een) vinger(s) in sneeën of verwondingen anderzijds van de tegenstander