Pencak Silat: Indonesische Vechtkunst

Pencak Silat

TELbel nu 0648374790

Pencak Silat te Rotterdam, Capelle aan den IJssel e.o.

Pencak Silat (pencak, wordt soms ook gespeld als pentjak, waarschijnlijk door nederlandse invloed) is een zeer veelzijdige vechtkunst uit Indonesie met veel vechtsport invloeden afkomstig uit omliggende landen zoals thailand en de filipijnen.

Pencak Silat kenmerkt zich door extremen: het heeft een artistieke, sierlijke kant waarbij veel gevraagd wordt van je coördinatiegevoel en beenspieren (die ook daarmee ontwikkeld worden) en anderzijds kan het zich meten met vechtsystemen zoals krav maga qua praktijkgerichtheid op straat. Vloeiende bewegingen afgewisseld met explosieve. In tegenstelling tot vele bekendere oosterse vechtsporten zoals karate, taekwondo en zelfs kung fu, is pencak silat minder gereguleerd geweest door de overheid en heeft men minder getracht er een verwaterde sport van te maken zodat zowel de expressie kant als de praktijkgerichtheid meer intact bleef.

Gewapend en ongewapend. Veel stoottechnieken, traptechnieken, knie en elleboog technieken, breektechnieken, veegtechnieken, schaartechnieken, verwurgingstechnieken (gericht op zo snel mogelijk uitschakelen.) Ook controletechnieken, omdat je tijdens een conflict niet altijd een potentieel dodelijke afloop wil hebben (het kan bijvoorbeeld een familielid, vriend, collega of partner zijn met wie je een uit de hand lopend akkefietje hebt.)

Pencak Silat is zoals gezegd zeer uitgebreid en wordt ook wel een traditionele mixed martial art (MMA) genoemd, met het verschil dat het niet tot ontstaan is gekomen in de boksring, maar op het slagveld.
Het is aan jou de keuze waarop je tijdens je personal training in pencak silat (of andere vechtsport) de nadruk wilt liggen (hoewel je zeer waarschijnlijk op den duur alle facetten wilt leren en allround wilt worden).

eriktarikolotks-large

 7 uur per dag Pencak Silat Tari Kolot (oude stijl) Training in  Indonesië zomer 2003 (Cimande)

1394557387548-large

Eerste kwart van siku-siku vorm. Een choreografie bestaande uit bijna 100% elleboog technieken. Goed voor cardio, techniek, coördinatie, kracht, souplesse maar ook tegelijkertijd visualisatie training en training voor je geheugen, vooral in de beginfase bij het aanleren van de choreografie. Zo zijn er nog een stuk of 40 andere choreografieën/combat patterns te leren met diverse thema’s van de dierenwereld tot de mythologie.
De bewegingen zijn te isoleren in korte, praktische combinaties/drills, die je ook weer op thai-pads of andere stootkussens kunt uitvoeren, zodat de applicaties je ook duidelijk worden.

Dit is een superieure vorm van allround conditionering van het lichaam ten opzichte van bijvoorbeeld het ééndimensionale hardlopen. Het valt in de categorie bodyweight training/calisthenics/interval training/hiit etc. met toegevoegde waarde dat je tegelijkertijd ook je techniek traint. Pas op het moment dat je dusdanig uitgeput bent dat je eigenlijk niet meer een fatsoenlijke stoot, trap, veeg of schaartechniek kunt uitvoeren schakel je over naar de meer conventionelere, grofmotorischere oefeningen zoals burpees, mountainclimbers, jumping lunges, pushups met handjeklap, opdrukken vanuit brugstand etc. om het helemaal af te maken.

Leuke Pencak silat videoclipmix

Pencak Silat  kenmerkt zich door hoog-laag gevecht. Dus op het ene moment sta je op (thai-)
bokser level maar een fractie van een seconde op grondniveau zonder dat je noodzakelijk op
conventioneel worstelen of Brazilian JuJutsu overgaat. Je duikt als het ware “onder de radar” maar je blijft uiterst mobiel. Dit is iets waar vrijwel geen enkele andere vechtstijl vertrouwt mee is (wellicht op capuera angola na) en dus iets wat je tot je voordeel kunt gebruiken.
Daarnaast train je je beenspieren er natuurlijk mee. Een ander belangrijk facet van pencak silat is de kanbangan/kembangan. De “bloem”. Soms wel indonesisch tai chi chuan genoemd. Op m’n YouTube kanaal kun je dit aantreffen.
Dus wil je onder begeleiding van een personal trainer pencak silat leren, eventueel in combinatie met andere vechtsporten of algehele fitnessbegeleiding, kun je bij ons terecht:sterkerenstrakker@gmail.com 0648374790 in rotterdam, capelle e.o.

seapromsilat

Pencak Silat Capelle
Pencak Silat Capelle